TEKES 18.12.2013: KESTÄVÄÄ LIIKETOIMINTAA ARKTISILLE MERIALUEILLE 100 MILJOONAN EURON OHJELMALLA

Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus  TEKES 18.12.2013:

”Kestävää liiketoimintaa arktisille merialueille

Tekes käynnistää 100 miljoonan euron arktisten merien ohjelman, jonka tavoitteena on miljardien arvoinen uusi bisnes.

Merien uudistuva liiketoiminta -ohjelmalla vauhditetaan sellaisten uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämistä, joiden avulla arktisille merialueille syntyy kestävää liiketoimintaa.

Ohjelma alkaa vuonna 2014 ja päättyy 2017. Tekes sijoittaa siihen 45 miljoonaa euroa, ja osallistuvien yritysten sekä muiden rahoittajien odotetaan sijoittavan ohjelmaan 55 miljoonaa.”

http://www.tekes.fi/nyt/uutiset-2013/kestavaa-liiketoimintaa-arktisille-merialueille/

.

Arktisen alueen luonnonvarojen kartoitus on keskeinen lähivuosikymmenten toiminto, joka tarvitsee runaasti erityyppisiä aluksia. Jäämanagement alusten lisäksi arktiset tutkimusalukset ovat ajankohtaisia, joiden toteuttaminen muodostaa merkittäviä arktisen teknologian teknologiahyppyjä mukanaoleville telakkamaille mentäessä ennen kokemattoman haasteellisiin olosuhteisiin. Kuvassa EU:n kaavailema Aurora Borealis -tutkimusalus. Kuvan lähde: EU / Myllylä TEM 43/2010, Alusten rakentaminen ja siten teknologian kehittäminen tarvitsee myös rahoitusosaamisen kehittämistä ja yhteismarkkinointia valtionkin tuella, mikä edellyttää ensin mm. AMTE-hankkeen tulosten hankkeistettua välittämistä myös valtion ohjelmista ja rahoituksestä päättävien käyttöön.,  Myös muissa varhaisvaiheen kehitystrendeissä, kuten kaasun- ja öljynporauslauttojen rakentamisessa kannattaisi vastaavasti olla mukana alusta asti. Nyt esim. Italian Fincantiers on näissä kiinni sekä Venäjään että Norjaan, jotka ovat meidän tärkeimmät vientikohdemaat AMTE-tutkimuksen mukaan. Samoin Saksa muodostaa meidän omasta viime vuosien anteliaisuudestamme johtuen yhteistyökumppanuuden lisäksi vahvan kilpailijan, veturitilausten lisäksi sinne on valutettu mm. tieten tahtoen arktisten rahtialusten valmistusta – ks. Taloussanomat 5.12.2013 ja 12.12.2013. Joskus on aloitettava aivan alusta eli koulutuksesta ymmärryksen lisäämiseksi – ota yhteyttä!

.
Suositeltavia artikkeleita yhteistyön hankevalmisteluun ja yhteistyön pohjaksi tällä sivustolle olevien artikkelien lisäksi:

__

Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus TEKES – nimenmuutos  tehtiin vuoden 2006 Alueellisen yritys- ja innovaatiotoiminnan selvitysprosessin aikana. Käsitykseni mukaan ajatus oli laajentaa pelkästä teknologian kehittämisestä toimintaa palvelukehittämisen ja innovaatioiden suuntaan. Innovaatiolla tarkoitettiin keskeisesti erityisesti hyötykäyttöön otetettuja uudistuksia, ei siis keksintöä tai pelkkää teknologiaa,  ks. lisätietoja VNK 12/2006.

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet, 4. Pohjoinen ulottuvuus ja Koillisväylä -artikkeleita, 5. Menetelmät & Konseptit Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s