Arktinen meriteknologia

”Arktinen meriteknologia on mereen liittyvää teknologiaa merellä, ilmassa, meren alla tai maalla. Teknologia liittyy etenkin kaasun- ja öljyn tuotantoon ja kaivostoimintaan. Teknologia toimii arktisissa olosuhteissa ja se on etenkin 1) kylmän, jään ja lumen  kestävää, 2) luontoa vähän rasittavaa, 3) teknologia toimii pitkillä etäisyyksillä.” (Arktisen meriteknologian ennakointihankkeen loppuraporttiluonnos 23.1.2013)

***

Meriteknologia viittaa meren kanssa tekemisessä olevaan teknologiaan. Arktinen meriteknologia viittaa kylmään ja käytännössä myös lumisiin ja jääolosuhteisiin liittyvään meren rannikon (on shore) ja rannikkoalueen (offshore) että ulompana merellä tapahtuvaan  (mm. Jäämerellä) että näiden alueiden meriin ja merenpohjaan liittyvään teknologiaan.  Kylmän, jään, lumen ja näihin liittyvien ominaisuuksien lisäksi arktisessa teknologiassa on huomioitu osa tai kaikki seuraavista arktisen ympäristön ominaisuuksista:  lämpötilanvaihtelut, nopeasti vaihtuvat sääolosuhteet, pimeys, valo, pitkät etäisyydet, herkkä luonto ja ilmaston muutos.

Kun ottaa huomioon maailman kasvavat tarpeet ja energian käytön muutokset, arktinen meriteknologia voi merkitä paljon muutakin kuin perinteistä öljy- ja kaasutuotantoa sekä  raaka-aineiden kuljettamiseen liittyvää teknologiaa arktisella alueilla. Arktinen meriteknologia tarvitsee usein ratkaisuja mantereella rannikkoalueille, esimerkiksi rautateitä ja satamia, nämäkin voidaan lukea arktiseen meriteknologiaan. Mm. Koillisväylän kehittämisessä keskeinen lähtökohta on satamien ja rautateiden kehittäminen Koillisväylään tukeutuen haastavissa arktisissa olosuhteissa.

Käsitettä voidaan lähestytty ennakointihankkeessa esim. alla olevan jaottelun kautta (Meriteollisuuden rakennemuutos muistio 30.3.2011 soveltaen). Tämän tutkimuksen keskeinen lähtökohta on kuitenkin arktinen meriteknologia ja siihen liittyvät muut toimialat.

Laivanrakennus ja telakkateollisuus

Off shore- teollisuus

Konepajateollisuus

Laivanmoottoriteollisuus

Potkuriteollisuus

Sähköteollisuus / sähköasennus

Elektroniikka-asennus ja –teollisuus

Laivasisustaminen, sisustuspalvelut ja tuotanto

Suunnittelupalvelut

Logistiikkapalvelut

Kunnossapito- ja korjauspalvelut

Tutkimus- ja koulutustoiminta.

Toinen käytetty tapa on ollut lähestyä arktista aluetta niihin liittyvän prosessin näkökulmasta. Keskeinen prosessi arktiseen liittyen on luonnonvarojen hyödyntäminen ja uusien kuljetusreittien hyödyntäminen. Tältä pohjalta voidaan luoda seuraava alustava toimintojen jäsennys, jota em. jäsennyksen lisäksi testataan Delfoi-paneelin 1. haastattelukierroksella:

1. Ilmatiede, sää, mittaus, seurantajärjestelmät
2. Tutkimus- ja poraus
3. Navigointi ja reitin valinta
4. ICT ja ohjelmistotuotanto
5. Kuljetus- ja logistiikkajärjestelmät
6. Offshore-rakentaminen
7. Laivanrakentaminen ja toiminnot
8. Merenalainen rakentaminen
9. Ympäristönsuojeluteknologia
10. Turvallisuus ja pelastustoiminta
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s