Menetelmänä Delfoi-sovellus

Menetelmänä käytetään Delfoi-menetelmää, johon yhdistetään seminaari-/tulevaisuusverstas sekä näitä tukemaan sosiaalisen median ympäristö (ks. esim.  tämä viestintäympäristö http://www.amtuusimaa.net).

Delfoi-menetelmä on tulevaisuuden tutkimuksen menetelmä, tulevaisuuden tekemisen menetelmä,  innovaatioiden tuottamismenetelmä, oppimisen menetelmä, viestinnän menetelmä. Sen ominaispiirteitä ovat useat haastattelu- ja keskustelukierrokset, ainakin osittainen anonyymisyys prosessin aikana sekä palautteen antaminen prosessin aikana panelisteille. Delfoi-prosessi on kokonaisuudessaan viestinnällinen prosessi, jota voidaan tukea huomattavasti satsaamalla erikseen laadittuun viestintäsuunnitelmaan ja sen toteutukseen.

Delfoi-menetelmä on kuin tietokoneen käyttöjärjestelmä, jolla voidaan käyttää muita analyysimenetelmiä (kuten esim. SWOT tai Bostonin tuoteportfolioanalyysi) ja luoda käsitteille sisältöä (kuten megatrendit, heikot signaalit, klusterit, innovaatiot) kussakin sovelluskohteessa (Myllylä 2010).

RD Aluekehityksen ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen yhteistyössä kehittämä alueellisen ennakoinnin käytäntö on palkittu Euroopan unionin parhaimpana alueellisena ennakointikäytäntönä Brysselissä 18.10.2010 EU:n komission rakennemuutoksen hallintaseminaarissa. Tässä Arktisen meriteknologian ennakointihankkeessa pyritään hyödyntämään tämän palkitun mallin elementtejä.  Palkintokriteerissä painoivat mm. seuraavat: 1) menetelmällä saadaan yritykset mukaan, 2) menetelmällä saadaan muut asiaan vaikuttavat tahot mukaan (mm. oppilaitokset), 3) menetelmä tuottaa priorisoidun listan vaadittavista toimenpiteistä ja 4) menetelmää käytetään public-private –mallia hyödyntäen – eli erikoistunut ja tehokas ennakointiosaaminen kertyy yksityisiin erikoistumisvalinnat tehneisiin yrityksiin, ei niinkään julkisiin organisaatioihin tai välttämättä edes julkisesti omistettuihin yhtiöihin EU:n arvionnin mukaan.

Alla olevassa kuvassa on havainnollistettu Delfoi-prosessin vaiheita ja niihin liittyviä viestintämateriaalisia tuotoksia sekä viestinnän kohderyhmiä.

Huomaa Copyright kuvan osalta M&MC Ossi Luoma ja sisällön idean osalta RD Aluekehitys Oy / M&MC. Lainatessasi menetelmä ja prosessikuvauksen ideaa, oikeaoppinen viittaustekniikka, joka ei johda hankaluuksiin, on tämän ja muiden vastaavien esitysten osalta tällä sivulla esim. seuraavan tyyppinen maininta Meriteollisuus ry:n Seatec-julkaisussa.

2.4 AMT VS Kokonaiskuva 150312

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s