Merkittävä uutinen: Valtiolta miljardi euroa arktiseen laivastoon

Ilmeisesti hallituksen ministerivaihdosten myötä on tullut tilaa uusille ratkaisuille, joissa haetaan pääomalle mahdollisuuksia tuottaa ja samalla kehittää suomalaista arktista osaamista. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on määrännyt aloittamaan toimenpiteet Liikennevirastolle tilatun jäänmurtajan myymiseksi. Viime aikoinahan on ollut tarkoitus kehittää jäänmurtotoimintaa valtio-omisteisen Arctia Shippingin kautta ja tehty jäänmurtajatilaus Liikennevirastolle aiheutti hämmästystä.

.

Venäläinen valtionyhtiö Sovkomflot tilasi kesällä 2014 kolme uutta arktisten öljy- ja kaasukenttien huoltoalusta Helsingin telakalta. Kuvan lähde: Aker Arctic Helsinki Shipyard, 11.8.2014. Suomen ei ole välttämättä vain tehtävä aluksia vaan se voi myös tehdä aluksia omiin tarpeisiin jäänmurtoon ja vuokrata eli aikarhadata niitä mm. öljy- ja kaasukenttien tukialuksiksi kesäaikaan. Tämä tehostaa pääoman käyttöä ja lisää miehistön ja suomalaisten osaamista, mitä voidaan edelleen myydä vaikkapa koulutuspalveluina muille arktisella alueella toimiville tahoille. Arctia Shippingin konsepti tukee tällaista toimintaa.

Aiheesta oli tarkemmin uutinen mm. Microsoftin uutispalvelussa 24.11.2014. Aiheesta kirjoitti aiemmin myös mm. Keskipohjanmaa:

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on päättänyt, että jatkossa jäänmurtajia operoiva Arctia Shipping -yhtiö vastaa myös murtajien hankkimisesta.

Valtio aikoo hankkia uusia monitoimimurtajia miljardilla eurolla Arctia Shippingille, jonka laivasto on uudistettava kokonaan vuoteen 2029 mennessä.

Hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjaus merkitsee samalla päätepistettä kiistellylle perinteisen jäänmurtajan hankinnalle. Liikenneministeriö on määrätty aloittamaan valmistelut Liikennevirastolle tilatun erityisesti Itämeren oloihin sopivan jäänmurtajan myymiseksi.

_
Monitoimimurtajia voidaan käyttää kesäisin arktisten alueiden öljy- ja kaasunporauslauttojen tukialuksina. Monitoimimurtajien käyttöä arktisilla alueilla ovat arvostelleet monet ympäristöjärjestöt.

Hallitus asettuu nyt tukemaan monitoimimurtajien lähettämistä arktisille alueille, koska jäänmurtokapasiteetin käyttöastetta on nostettava.

– Tärkeintä on Suomen merialueiden jäänmurron ja talvimerenkulun turvaaminen. Nyt päätetyillä järjestelyillä se toteutetaan kustannustehokkaalla tavalla ja valtion taloutta rasittamatta, sanoo valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) tiedotteessa.

Ks. koko artikkeli

http://www.msn.com/fi-fi/talous/uutiset/valtio-aikoo-investoida-miljardin-monitoimimurtajiin/ar-BBfOaGl

 

Katso myös

.

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet, 5. Menetelmät & Konseptit Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s