Taloussanomien analyysin mukaan Suomi suhtautuu Arktisen poraukseen kaksijakoisesti

Taloussanomissa oli 12.12.2013 Elina Rannan tekemä analyysi arktisesta öljynporauksesta ja suomalaisesta keskustelusta otsakkeella

Suomi suhtautuu arktiseen poraukseen jakomielisesti

Seuraavassa on lainauksia em. linkistä aukevasta artikkelista:

Suomalaisen offshore-toimialan viennin arvo on kasvanut vauhdilla. Sen odotetaan olevan yli 1,6 miljardia euroa tänä vuonna, Porin seudulla vaikuttavan elinkeinoyhtiön Prizztechin selvitys osoittaa. Osuus on jo noin kolme prosenttia viennistä. Siihen lasketaan öljyn- ja kaasunporauksen lisäksi merituuli- ja aaltovoima sekä merellä tapahtuva kaivostoiminta.

–  –  – – Kasvumahdollisuuksia on esimerkiksi erityisesti subsea-toiminnoissa (merenalaisessa tuotannossa). Meillä on isoja konepajoja, jotka osallistuvat alihankkijoina toimintaan. Metso toimittaa arktiselle automaatiojärjestelmiä, STX Cabins porauslauttoihin sisustuksia, (Mikko) Niini kertoo. – – – Analyysissä tuodaan esille, että arktiseen porauksen painoarvosta on tulkintaeroja: Hallituksen arktinen strategia on varovainen, eikä painota poraukseen kytkeytyvää liiketoimintaa keskeiseksi alueeksi. (Lue ministeri Pekka Haaviston näkemyksistä.) Suomea maalataan arktisen alueen kestävän kehityksen edelläkävijäksi. Samalla halutaan kuitenkin olla mukana arktisen alueen energialiiketoiminnassa. Työ- ja elinkeinoministeriön ennakointiraportti kiteyttää Suomen arktisen roolin Niiniä varovaisemmin: ”Hoitakaa te poraus, me (suomalaiset) hoidamme tukitehtävät”. Arktinen poraustoiminta on silti ennakointiraportissa johtoteemoja.

– Toiminta arktisessa liittyy luonnonvarojen hyödyntämiseen eikä niinkään Koillisväylän tai Luoteisväylän laajaan kaupalliseen hyödyntämiseen muussa tarkoituksessa, meriteollisuuden tuntijat arvioivat. Selvityksen tekijä, erikoistutkija Yrjö Myllylä tarkentaa silti, että ”katsottaessa tulevaisuutta 20 vuoden tähtäimellä, öljy ei ehkä ole kärjessä, vaan kaasun ja malmin hyödyntäminen”. Suomen tärkein kumppani Venäjä on arktisen alueen suurvalta ja ennen kaikkea kaasuvaltio. Öljy korostuu Alaskan rannikolla. Kanadalle tärkeitä ovat arktiset malmit. Myllylä painottaa kuitenkin, että Suomen on viisaampaa olla mukana koeporauksissa, lisätä arktisen öljyntuotannon osaamista ja välttää näin onnettomuudet tai sitten ainakin osata hoitaa niitä. Myllylän mielestä  pelkkä vastustaminen ei johda mihinkään. Katso koko artikkeli Taloussanomien sivuilta tästä Elina Ranta, Taloussanomat, Analyysi, 12.12.2013:

(em. tekstin alleviivausten kohdalla Taloussanomien artikkelista aukeaa linkit lähteisiin) Katso myös seuraavat, samalta toimittajalta em. päivänä ilmestynyt:

Ks. myös Uutiskommentti 5.12.2013

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet, 3. Julkaisut ja raportit, 4. Pohjoinen ulottuvuus ja Koillisväylä -artikkeleita Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s