”Arktisen tulevaisuuden mahdollisuudet eivät odota Suomea”

”Poliitikot ja virkamiehet ovat nostaneet Suomen arktisen osaamisen ja teknologian merkityksen ja sen mahdollisuudet yhdeksi maamme tulevaisuuden menestystekijäksi.  Meillä on ollut perinteisesti aiheeseen liittyvää huippuosaamista.  Nyt arktisen alueen merkitys on kasvamassa globaalissa taloudessa ja osaamisemme joutuu kilpailemaan muiden maiden kehittyvän arktisen osaamisen kanssa.  Mikäli haluamme olla ensimmäisten joukossa tarjoamassa osaamistamme arktiselle palvelusektorille, tarvitaan jäämurtajia, majoituskapasiteettia, tehokasta jääolosuhteissa toimivaa öljynkeräyskapasiteettia eli juuri sellaista osaamista, jota maallamme on tarjota.

Napajään sulaessa tulee laivaliikenne lisääntymään ja samalla sen haveririskit kasvamaan.  Öljynporauksen käynnistyttyä on herkän arktisen alueen öljyntorjunnan merkitys noussut kehittämisen keskeiseen rooliin.  Kansainväliset öljy-yhtiöt ovat läksynsä oppineet mm. Meksikonlahden katastrofin opettamana.  Nyt arktiselle ja muillekin öljynporausalueille mennään turvallisuus ja läpinäkyvyys edellä, mikä tulee olemaan jatkossa kestävän liiketoiminnan edellytys.  Nyt ollaankin lopulta valmiita panostamaan aikaisempaa tehokkaampaan öljyntorjuntaan.  Lisääntynyt ympäristötietoisuus ja eri painostuskeinot ovat vaikuttaneet tehokkaasti muuttuneeseen ajatus- ja toimintamalliin.  Merellä öljyntorjunta on vaikeaa, mutta erityisesti jääolosuhteissa se on erittäin haasteellista.  Meillä onkin arktisen meriteollisuuden osaamisen rinnalle tarjolla luontevana osana uutta öljyntorjuntatekniikkaa, joka mainosti täydentää arktisen alueen kestävän kehityksen mukaista öljyntorjuntateknologian osaamista.

Neljä keskeistä kehittämisen osa-aluetta ovat läpinäkyvyys, jäänmurto, öljynkeräyksen valmius sekä tasokas majoitustoiminta.  Nämä voidaan integroida samaan aluskonseptiin ilman, että ne ovat toisiaan toiminnallisesti poissulkevia ominaisuuksia. Tällaista konseptia ei ole tiettävästi vielä missään käytössä.

Suomessa on juuri valmistunut arktisen meriteknologian ennakointisuunnitelma, jonka aikajana ulottuu 2020 luvulle ja ylikin.  Voidaan kuitenkin kysyä miten nopeasti suunnitelma vanhenee arktisen toimintaympäristön muutoksessa ja kilpailijamaidemme nopean kehityksen seurauksena.

Nyt meidän tulee kehittää arktiselle alueelle kokonaisvaltainen integroitu palvelukonsepti, jolloin voidaan myydä tuotteistettuna aikarahdattua palvelutuoteosaamista kansainväliselle öljynporaustoimialalle.  Toteutukseen tarvitaan uudenlaista ajattelutapaa ja uudenlainen konsortio, joka työllistäisi telakoiden lisäksi laite- ja järjestelmätoimittajia sekä öljyntorjunnan osaamishenkilöstöä.  Voimme kehittää myös arktisen alueen kansainvälisen tutkimuskeskuksen ja koulutuskonseptin, joiden osaamiselle on varmasti kysyntää. Tähän  päätökseen tarvitaan rohkeaa poliittista etunojaa ja yksituumaisuutta sekä elinkeinoelämän vahvaa tahtotilaa.  Uskon tämän panostuksen tuovan nopeasti yhteiskunnallemme taloudellista ja muuta hyvinvointia nykyisen kestävyysvajeemme korjaamiseen.

Koska Suomi on pieni toimija, ei edellä oleva estä meitä muodostamasta pikaisesti vahvoja strategisia alliansseja arktiseen tutkimukseen ainakin niiden maiden kanssa, joiden yhtiöt operoivat öljyn ja mineraalien hyödyntämisessä.  Norja ja Venäjä olisivat luontevimpia kumppaniehdokkaitamme.

Meillä ei ole varaa odottaa arktisen tulevaisuuden mahdollisuuksia, sillä ne eivät odota meitä.  Yhteiskunta ja elinkeinoelämän toimijat tarvitsevat nopeita päätöksiä asiassa.”

Markku Järvinen

OilWhale Oy Ltd

www.oilwhale.fi

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s