Prognostisering för arktisk marineteknologi ur SMI-företagens synvinkel i Nyland

Se hela publication

Sammanfattning

”Nyland kan spela en ledande roll i Finland och i världen inom arktisk marinteknologi (AMT) också i framtiden. Detta kräver bland annat att utbildning, forskning och annan aktivitet riktas till att tjäna efterfrågan på arktisk marinteknologi.

I projektet syftade till att definiera innehållet och konceptet i den arktiska marinteknologin, att undersöka möjligheterna, särskilt ur SMI:s synpunkt i Nylands och det övriga Finland, att identifiera ”mini-klusters” bland annat som instrument för internationalisering, identifiera utbildningsbehovet och hitta rekommendationer för politik på nationell nivå. Den egentliga metoden för prognosen  utgjordes av Delphi processen, som kompletterades av framtidsverkstaden och användande av kommunikationsmiljön på Internet på adressen http://www.amtuusimaa.net. Förändringar i verksamhetsmiljön utvärderades fram till år 2030 och de nödvändiga utvecklingsprojekten i intervaller på fem år.

På basen av resultaten består arktisk marinteknologi av havsrelaterad teknologi till sjöss, i luften, under havet eller på land. Teknologin hänför sig särskilt till gas- och oljeproduktion och gruvdrift. Teknologin fungerar i arktiska förhållanden, och det är särskilt 1) sådan som klarar kyla, snö och is, 2) belastar miljön endast i ringa mån och 3) teknologin fungerar i en omgivning med långa avstånd.

I projektet testades ett projektinitiativ utvecklat av cirka 50 experter. Preliminärt föreslås att följande projekt genomförs, som huvudsakligen bygger på värderingar från den andra intervjurundan av Delphi-panelen. ”Hard” – kräver beslut på bred front, och tuffa tag (bl.a. av staten) och investeringar: Utveckling av Offshore-utbildning, grundande av ett laboratorium för oljebekämpning och baserat på detta upprätta och bygga vidare på utbildning och utveckling, skapa ett forskningsprogram och testförhållanden för att utröna  hur material beter sig i kalla förhållanden, föra fram AMT-teknologin inom kommunikation, göra en undersökning gällande samarbetsmöjligheter inom produktionen mellan finska och ryska aktörer, och en granskning av Statens och storföretagens strategier och en allians med de relevanta aktörerna.

I ”projekten Medium” kan man bl.a. genom att styra projektfinansieringen på ett rätt och programenligt sätt uppnå betydande resultat – betona ELY-centralens (Närings-,trafik-,och miljöcentralen), läroanstalternas/kommunernas/landskapens och universitetets roll: att öka skeppsvarvens produktivitet (kräver en viss orderstock, initiativet tas även av ”hard” gruppen), att stärka know-how-kunskapen, att göra ismodellslaboratoriet för arktisk marinteknologi stort och internationellt, skolning av ismanagement-verksamheten och simulatorträningen,  utbildning på arbetsledarnivå samt att förutsäga behovet av know-how och utbildning.

”Projekten Soft” betonar bland annat, utvecklingsorganisationernas, företagens och föreningarnas roll: att bereda sig på samarbete med skeppsvarvet på Kronstad och konceptet med industriparker, lyfta fram uppfinningar och uppfinnare inom området, söka efter gemensamma möjligheter inom  marin- och gruvindustrin, samt sätta igång med resultaten av kommunikations-/förutsägbarhetsrapporten med kommunikationens hjälp.

Kontroversiella teman  innehåller betydande möjligheter och man föra fram bl.a. följande: expansion av klustret inom den arktiska marinteknologin till Uleåborg och S: t Petersburg, de arktiska kryssningsfartygen samt fartyg och system avsedda för arktisk insjötrafik.

Se hela publication på Finska (Sammanfattning s. 136):

Myllylä, Yrjö (2013). Arktisen meriteknologian ennakointi – Uudenmaan pk-yritysten näkökulmasta. (Arctic Maritime Technology Foresight) 141 s. Uudenmaan ELY-keskuksen julkaisuja 13/2013. <http://amtuusimaa.net/2013/06/01/arktisen-meriteknologian-ennakointi-loppuraportti/ >

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet, 2. Koulutusmateriaalit, PP-esitykset, 3. Julkaisut ja raportit, 4. Pohjoinen ulottuvuus ja Koillisväylä -artikkeleita, 5. Menetelmät & Konseptit, 6. Articles in English Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s