Den offentliga sektorns roll i klusterutveckling och Finlands arktiska marintekniska kluster

Se hela artikeln/presentationen

Anton Staffans:

”Den offentliga sektorns roll i klusterutveckling Nordostpassagens ekonomiska möjligheter för Finlands arktiska marintekniska kluster”

”Bakgrund I och med klimatförändringen har världens intresse för den arktiska regionen vuxit. Nordostpassagens (NOP) öppnande för kommersiell trafik är ett av de mest intressanta fenomen i det arktiska.”

”Tills vidare är det ändå svårt att ta sig igenom isen på Norra Ishavet. Hur kan Finland dra nytta av denna utveckling? Undersökningens syfte är att beskriva olika åtgärder som den offentliga sektorn kunde vidta för att Finland och finska företag skulle kunna utnyttja de framtida ekonomiska möjligheterna som NOP erbjuder. •Hurdan är den offentliga sektorns roll i klusterutvecklingen i ett industrialiserat land?”

”Respondenterna: Esko Mustamäki (Arctechs VD), Yrjö Myllylä (forskare), Mikko Niini (Aker Arctics VD) och Janne Peltola (arbets- och näringsministeriet) Tack!”

”Klusterpolitik Michael Porter (1990): den offentliga sektorns roll i klusterutveckling i industriella länder är partiell. I detta skede av utvecklingen ska statens roll inte längre vara dominerande, utan att fungera som en katalysator och utmanare.
Klusterutveckling kräver en heltäckande vision, som påverkar flera politiska ansvarsområden och beslut skall fattas på lång sikt (Porter 1990; 2000). Vad kunde en sådan heltäckande vision innehålla? Undersökningens resultat Spelarna i Nordostpassagens och den arktiska regionens utveckling är mestadels stora statliga bolag. I Finland har vi inte ett lika inflytelserikt bolag, och därför tycks statens stöd behövas i denna kontext.”

”Undersökningens resultat innehåller flera konkreta förslag av åtgärder som finska staten kunde vidta. Sammanfattningsvis: Diplomatisk stöd för handeln behövs.
Viktigt att stöda lokomotivföretag, alltså varv.”

”Viktigt att staten stöder innovationer i klustret. Den offentliga sektorn kunde på olika sätt aktivera företagen i klustret.”

Mer Info

Anton Staffans (2013). Den offentliga sektorns roll i
klusterutveckling. Nordostpassagens ekonomiska möjligheter för Finlands
arktiska marintekniska kluster. 45 sidor. Svenska handelshögskolan
Logistik och företagsgeografi. 3.5.2013.

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet, 2. Koulutusmateriaalit, PP-esitykset, 3. Julkaisut ja raportit, 4. Pohjoinen ulottuvuus ja Koillisväylä -artikkeleita, 5. Menetelmät & Konseptit, 6. Articles in English Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s