AMTE-HANKE 5: Suomalais-venäläiset yhteistyömallit arktisessa teknologiassa –selvitys

Myllylä, Yrjö (2013). Arktisen meriteknologian ennakointi – Uudenmaan pk-yritysten näkökulmasta. 141 s. Uudenmaan ELY-keskuksen julkaisuja 13/2013. <http://amtuusimaa.net/2013/06/01/arktisen-meriteknologian-ennakointi-loppuraportti/>

Sivu 87:

HANKE 5:  Suomalais-venäläiset yhteistyömallit arktisessa teknologiassa –selvitys

”Team Finland kokoaa AMT-veturit ja palvelutuottajat”  koko paneelin mielestä 3,7 = melko tärkeä, yritykset 3,3, julkislähtöiset toimijat 4,2, indeksi 1-5

Sisältöehdotukset

Suomalais-venäläisen yhteistuotannnon yhteistyömallien ja kohteiden kartoitus.Uudenmaan ELY-keskuksen johdolla käynnistetään Team Finlandin taustamateriaaliksi selvityksen tekeminen sektoreista ja aloista ja mahdollisesti pilottiyrityksistä, jotka ovat kiinnostuneita aloittamaan Arctech -mallin mukaisen yhteisen tuotantoprosessin venäläisten ja suomalaisten yritysten välillä. Selvitys liittyy Tulevaisuusverstaan esityksen ”Team Finland kokoaa AMT-veturit ja palvelutuottajat”. Paneeli arvioi tämän melko tärkeäksi (painoarvo 3,7).

Kyse on siitä, että tuotannollis-taloudellisessa yhteistyössä toimijana olisi suomalaisen ja venäläisen yrityksen yhteenliittymä, yhteisyritys tai kaksi erillistä yritystä. Nämä yritykset tai yhteenliittymät loisivat yhteisen tuotantoprosessin (keskittyen arktiseen teknologiaan), jossa osa prosessiin liittyvästä tuotannosta tehtäisiin Venäjällä. // Venäjän etuja olisivat muun muassa 1) työvoima (myös työvoiman kohtuuhintaisuus), 2) mineraali- ja materiaalivarat ja 3) tarve saada kehitettyä omaa prosessiaan. Suomen etuja olisivat mm: 1) korkeaa teknologista osaamista (esim. jäälaboratoriot), 2) innovaatioita (esim. vinojäänmurtaja) ja 3) kykyä tuotteistaa uusia keksintöjä (myös venäläisiä keksintöjä) ja sovellutuksia.

Menetelmänä ovat seuraavat: haastattelut,  sähköiset kyselyt,  kirjallisuus ja aktiivinen viestintä Internet-ympäristössä ja palautteen hankinta.  Selvitys tuottaisi vastaukset seuraaviin: 1)  Suomen ja Venäjän yritystoiminnan yhteistuotantomallin käsitteellistäminen, 2) Yhteistuotantomallin (nk. Arctech-mallin) tähänastiset kokemukset, 3) Mallin mahdollisuudet arktisilla alueilla, 4) Sektorit, joilla kyseistä mallia olisi mahdollista toteuttaa, 5) Valmiudet mallin toteuttamiselle, 6) Mahdollisten pilottiyritysten selvittäminen, 7) Arvioita mallin soveltamisen vaikutuksista, 8) Jatkotoimenpide-ehdotukset ja 9) Yksi TEKES-hakemus. Selvitys voidaan mitoittaa erilaisille kustannuksille. Metodologiat ovat sellaiset, että enemmän satsattaessa myös välitön tuotto ja vaikutus on suurempi. Hyvä keskustelun lähtökohta on kalenteriajassa noin puolen vuoden mittainen selvitys, joka voidaan käynnistää välittömästi.

Muuta huomioitavaa

Hankeaihio syntyi Tulevaisuusverstaassa Itämeren alueen yhteistyöteemaryhmässä. RD Aluekehitys Oy on alustavasti valmistellut hanke-esitystä / selvitystä aiheesta Uudenmaan ELY-keskuksen pyynnöstä osana AMTE-hanketta. Esitys on edelleen toimitettu työ- ja elinkeinoministeriöön.  Selvityksen toteutukseen on osallistunut myös FT Kari Synberg (muun muassa Murmanskin ex konsuli ja asunut 10 vuotta Venäjällä UM:n palveluksessa.

Ehdotukset vastuutahoista

Työ- ja elinkeinoministeriö, Uudenmaan ELY-keskus,(FT Kari Synberg, YTT Yrjö Myllylä valmistelleet esitystä pyynnöstä)

Rahoitusehdotus

Esiselvitysvaihe: Uudenmaan ELY-keskusVarsinainen selvitysvaihe: TEM,

Myöhemmin toteutus: Team Finland, Tekes, Finpro

Aikatauluehdotus

2013 (selvittelyvaihe)

Potentiaaliset kumppanit

Esimerkiksi arktisen meriteknologian ennakointihankkeen ohjausryhmä

***

Katso myös artikkelit

AMTE / Arktisen meriteknologian ennakointi – tärkeimmät jatkotoimenpidesuositukset 2013-2017

AMTE-kehittämishankkeiden alustava aikataulutus

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet, 3. Julkaisut ja raportit, 4. Pohjoinen ulottuvuus ja Koillisväylä -artikkeleita, 5. Menetelmät & Konseptit Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s