AMTE-HANKE 2: Offshore-koulutus

Myllylä, Yrjö (2013). Arktisen meriteknologian ennakointi – Uudenmaan pk-yritysten näkökulmasta. 141 s. Uudenmaan ELY-keskuksen julkaisuja 13/2013. <http://amtuusimaa.net/2013/06/01/arktisen-meriteknologian-ennakointi-loppuraportti/ >

Sivu 84:

HANKE 2: Offshore-koulutus

Koko paneelin painoarvo  4,2 = melko tärkeä, yritykset 4,3, julkiset 4,1,  indeksi,  1-5

Sisältöehdotukset

Tulisi laatia offshore-koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisohjelma ja samalla siihen liittyen ja erikseen käynnistää ja tukea offshore-koulutushankkeita. Kaasu, öljy- ja muut maaperän mineraalit (kaivostoiminta) sekä ravintolähteet muodostavat keskeisimmän arktisen meriteknologian kehittämisen ja tuottamisen toiminnan lähtökohdan Suomessa. Kaasun ja öljyntuotanto ovat erittäin keskeisiä toimintoja ja Suomessa esimerkiksi telakkateollisuus Helsingissä, offshore-tuotantolauttateollisuus Porissa ja arktisen meriteknologian yritysverkosto ovat laajasti kiinni juuri näissä toiminnoissa. Tästä huolimatta Suomessa ei ole varsinaista alan julkista koulutusta tai koulutusohjelmia tai merkittävää julkisen rahoituksen tukea yksityisille kouluttajille.Tällä esimerkiksi Offshore Technology Center Oy on ottanut keskeisen roolin offshore-koulutuksessa, minkä koulutusta ja edelläkävijyyttä onkin syytä tukea ja hyödyntää jatkossa. Aalto-yliopisto tekee yhteistyötä Tromsan teknillisen yliopiston kanssa offshore-opetusmoduleissa. Esimerkiksi näiden ja muiden oppilaitosten sekä yritysten yhteistyöllä tulisi täsmentää koulutuksen tarvetta.

Paneelin painoarvoindeksin, haastattelukokemusten ja panelistien kommenttien perusteella tarve on erittäin ilmeinen offshore-puolen koulutuksen kehittämiselle ja tarjoaa muun muassa ELY-keskuksille avainroolin toiminnan kehittämisen käynnistämisessä. Yritysten kommentteja hankealoitteeseen olivat muun muassa seuraavat: ”Offshore teollisuus eroaa merkittävästi esim. peruskonepajateollisuudesta. Koulutusta annettava rajoitetusti suomalaisia kiinnostavilla business alueilla.”

Muuta huomioitavaa

Yleisesti työvoiman tarve AMT:ssä kasvaa työnjohtajatasolla enemmän kuin suorittavalla tasolla. Myös ELY:n rahoittaman koulutuksen tarve on suurempi korkeakoulutuksen puolella paneelin mukaan (esim. muuntokoulutus). Voisiko olla tarvetta esimerkiksi kouluttaa muuntokoulutuksella offshore-puolelle insinööreistä diplomi-insinöörejä? Ajatus on testaamaton tässä prosessissa, mutta muuntokoulutus on monille alueille ainoa tapa saada korkeasti koulutettua työvoimaa.

Offshore-teollisuudessa on keskeistä tiettyjen ennalta määrättyjen laatuluokitusten noudattaminen. Nämä tulee ottaa huomioon muun muassa koulutusta suunniteltaessa. Laatu ja projektien aikataulussa pysyminen tulevat offshore-teollisuudessa tärkeäksi, koska investointihankkeet, joihin toiminnot liittyvät ovat usein miljardiluokan hankkeita, joissa pääomia ei kannata pitää liian pitkään. Suomalaiselle projektiosaamisella voi olla hyvinkin luontevia mahdollisuuksia tällä alalla, mutta monessa mielessä toiminta on aloitettava alusta koulutuksen ja veturiyritysten (kuten STX Finlandin voimin). Veturiyritykset ovatkin aivan olennainen osa hankkeisiin kiinni pääsemistä.

Ehdotukset vastuutahoista

Koulutusta tarjovat organisaatiot, ml. yritykset, kuten Aalto-yliopisto, OTC / Offshore Technology Center

Rahoitusehdotus

ELY-keskukset, työ- ja elinkeinoministeriö, meriteollisuuden kilpailukykyohjelmat, yritykset, myöhemmin tutkintorahoitus OKM

Aikatauluehdotus

2013-2015 ohjelman suunnittelulle, koulutuksen toteutus 2013 alkaen/jatkuen

Potentiaaliset kumppanit

Meriteollisuusyhdistys ry

***

Katso myös artikkelit

AMTE-kehittämishankkeiden alustava aikataulutus

AMTE / Arktisen meriteknologian ennakointi – tärkeimmät jatkotoimenpidesuositukset 2013-2017

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet, 3. Julkaisut ja raportit, 4. Pohjoinen ulottuvuus ja Koillisväylä -artikkeleita, 5. Menetelmät & Konseptit Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s