AMTE-HANKE 13: Meri- ja kaivosteollisuuden yhteisten mahdollisuuksien etsiminen

Myllylä, Yrjö (2013). Arktisen meriteknologian ennakointi – Uudenmaan pk-yritysten näkökulmasta. 141 s. Uudenmaan ELY-keskuksen julkaisuja 13/2013. <http://amtuusimaa.net/2013/06/01/arktisen-meriteknologian-ennakointi-loppuraportti/>

Sivu 95:

HANKE 13: Meri- ja kaivosteollisuuden yhteisten mahdollisuuksien etsiminen

Koko paneelin mukaan 4,0 yritysten 4,0 julkisten toimijoiden 4,2, indeksi 1-5

Sisältöehdotukset

Tarvitaan jatkuvia ideariihiä, tulevaisuusverstaita ja keskustelua meri- ja kaivosteollisuuden yhteisten mahdollisuuksien etsimiseksi. Tämä voi olla merkittävä eri toimialojen rajapinta, joka tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Arktinen meriteknologia liittyy paneelinkin testauksen mukaan etenkin kaasun, mineraalien ja öljyn hyödyntämiseen. Kaikessa on tavallaan kysymys ”kaivostoiminnasta” ja niihin liittyvästä logistiikasta tutkimuksesta ja porauksesta alkaen. Yhteisiä rajapintoja on useita em. toimintojen lisäksi. Logistiikassa voidaan esimerkiksi erottaa makro- ja mikrologistiikka. Laivat, junat ja kuorma-autot edustavat makrologistiikkaa. Miten kuljetuksia kytketään toisiinsa, on yksi yhteisten mahdollisuuksien paikka. Haastattelutietojen mukaan muun muassa Kanadassa kaivoskentille kaavaillaan sellaista laivaa, joka voisi tehdä esijalostusta jo laivassa. Nämä toiminnot voivat myöhemmin lisääntyä, kun muun muassa merenpohjien hyödyntäminen malmimineraalien osalta yleistyy. Yksi yhteinen osa-alue on myös ympäristösuojeluteknologia ja siinä muun muassa mittausjärjestelmät. Esimerkiksi meriliikenteeseen kehitettyjä älypoijuja voisi hyödyntää kaivosten vesistöpäästöjen mittauksessa (vrt. esim. Meritaito Oy:n älypoiju).

Muuta huomioitavaa

Yhteisiä rajapintoja löytyy myös suunnittelutoimistojen ja todennäköisesti myös laivojen komponenttivalmistajien suunnalta.

Ehdotukset vastuutahoista

Oppilaitokset, kehittämiskeskukset, tutkimuslaitokset

Rahoitusehdotus

ELY

Aikatauluehdotus

2013-2014

Potentiaaliset kumppanit

TEM

***

Katso myös artikkelit

AMTE / Arktisen meriteknologian ennakointi – tärkeimmät jatkotoimenpidesuositukset 2013-2017

AMTE-kehittämishankkeiden alustava aikataulutus

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet, 3. Julkaisut ja raportit, 4. Pohjoinen ulottuvuus ja Koillisväylä -artikkeleita, 5. Menetelmät & Konseptit Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s