AMTE-HANKE 11: Kronstadin telakkayhteistyö ja teollisuuspuisto

Myllylä, Yrjö (2013). Arktisen meriteknologian ennakointi – Uudenmaan pk-yritysten näkökulmasta. 141 s. Uudenmaan ELY-keskuksen julkaisuja 13/2013. <http://amtuusimaa.net/2013/06/01/arktisen-meriteknologian-ennakointi-loppuraportti/>

Sivu 93:

HANKE 11: Kronstadin telakkayhteistyö ja teollisuuspuisto

Koko paneelin mukaan 4,0 yritysten 4,1, julkisten toimijoiden 4,0, indeksi 1-5

Sisältöehdotukset

Strategia Kronstadin telakkayhteistyölle ja teollisuuspuistoon etabloitumiselle sekä vaadittavat toimet. ”Venäjä aloittaa uuden suurtelakan rakentamisen Pietarin edustalle Kronstadiin. Noin miljardi euroa maksavan telakan rakentavat maan suurin laivanrakennusyritys OSK ja korealainen STX. Telakan ensimmäinen vaihe valmistuu viiden vuoden kuluttua. Telakka erikoistuu muun muassa arktiselle alueelle tarkoitettujen alusten tuotantoon. Telakan toimintaan houkutellaan mukaan myös suomalaisyrityksiä, joille luvataan mm veroetuja. Tavoitteena on luoda Kronstadiin suomalais-venäläinen laivanrakennusalan keskittymä.” Yle-uutiset 29.3.2012: http://yle.fi/uutiset/venaja_rakentaa_suurtelakan_kronstadtiin/5100536.On luotava strategia, miten Suomi on mukana telakan kehityksessä. On hyvin todennäköistä, että kaavailtu suunnitelma toteutuu ottaen huomioon taustalla vaikuttavat tarpeet arktisen meriteknologian kehittämiseksi Venäjällä ja alan strategisuuden, mikä tarkoittaa, että Venäjä pyrkii hallitsemaan sitä (vrt. esim. Kanadan ja USA:n suhtautuminen jäänmurtajiensa rakentamiseen, joiden edellytetään rakennettavan po. maissa).

Suositus olisi, että strategia tai suunnitelma olisi selkeä sen suhteen, että miten Suomi toimii telakkahankkeen edetessä. Suomalaisten Meriteollisuusyhdistys ry edustajien mielestä tällä hetkellä riittää seuranta. Nyt voisi olla oikea aika kerätä aihepiiriin liittyviä ideoita ja taustamateriaalia. Esimerkiksi voisi etsiä mahdollisia hyviä käytäntöjä aihepiirin tiimoilta ja käsitellä asiaa osana Suomen meriteollisuusstrategiaa ja Suomen ja Venäjän yhteistyöstrategiaa. Jonkinlainen strategian valmistelu tai sitä tukevan tausta-aineiston keruu on siis syytä aloitta heti. Kenties myös opinnäytetyönä voisi teetättää tähän liittyen selvityksiä.

Tärkeää olisi tukea konseptin kannalta olennaisten osatekijöiden/toimijoiden vuorovaikutusta nyt selvitystöin ja ohjelmallisin ratkaisuin,  myöhemmin muun muassa fyysisin ratkaisuin ja kenties myös organisatorisin ratkaisuin. Tärkeimmät osapuolet ovat valtio, veturiyritykset ja kunnat tai kuntalähtöiset kehitysorganisaatiot niin Suomesta kuin Venäjältä.

Muuta huomioitavaa

Panelistit totesivat hanke-ehdotuksesta muun muassa seuraavaa: ”Väylä päästä mukaan, luoda suhteita, kouluttaa suomalaisia (yrityksiäkin) yms.” ”Venäjän laivateollisuus kasvussa myös arktisten alueiden ulkopuolella.” ”Suomi mukaan yhteistyöpartnerina, mutta ei resursseja ottaa laajaa operatiivista suunnittelu- tai toteutusvastuuta.”

Ehdotukset vastuutahoista

TEM, Meriteollisuusyhdistykset, kehittämisorganisaatiot, kuten Cursor, Culminatum yms., oppilaitokset, Arctech Helsinki Shipyard, Aker Arctic Technology, Lamor ym. yritykset

Rahoitusehdotus

EU-ohjelmat, TEM

Aikatauluehdotus

2013 alustava keskustelu2014-2015 kehittämishanke/strategia

Potentiaaliset kumppanit

Suomesta ulkoministeriö, Team Finland

***

Katso myös artikkelit

AMTE / Arktisen meriteknologian ennakointi – tärkeimmät jatkotoimenpidesuositukset 2013-2017

AMTE-kehittämishankkeiden alustava aikataulutus

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet, 3. Julkaisut ja raportit, 4. Pohjoinen ulottuvuus ja Koillisväylä -artikkeleita, 5. Menetelmät & Konseptit Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s