”Suomeen ehdotetaan meriministerin perustamista”

Merianalyytikko Jere Riikonen, Merialan kehitysryhmän asiantuntija, Suomen Merentutkijat, kirjoittaa Helsingin Sanomissa 23.1.2013 asiantuntevasti mm. meriministerin perustamisesta. Yrjö Myllylä referoi ja kommentoi hänen kirjoitustaan (Riikosen ajatuksia ja linkki kirjoitukseen löytyvät alla olevasta linkistä):

”Suomeen ehdotetaan meriministerin perustamista”.

Arktisen meriteknologian ennakointihankkeessa (www.amtuusimaa.net) panelistien esille ottamaa meriministeri-/meriministeriö-ajatusta testattiin ja sen tulokset raportoitiin seuraavasti (raporttiluonnos 23.1.2013, s. 80, painovalmistelussa, ):

“Poliittiset päätökset ja vaikuttaminen –teeman alla käsiteltiin kolme hankeaihioita, joista kaksi ylitti selvästi melko tärkeän painoarvorajan 3,5: 1) Ympäristödatan vapauttaminen (4,0) ja 2) Ajankohtaisiin arktisen alustilauksiin, kuten Aurora Borealiksen tai Suomen valtion kaavailemaan jäänmurtaja/monitoimialuksen, tilauspäätöksiin vaikuttaminen (3,9). Meriministeriön perustaminen sai lähes melko tärkeän painoarvon (3,4). Viimeksi mainitun osalta etenkin yritysryhmässä vastauksissa oli hajontaa. Lisäksi paneelissa ehdotettiin aloitetta Laajapohjainen yhteistyöelin Itämeren maiden ja Norjan välillä, jossa Suomi on aloitteellinen.”

“Meriministeriön perustamisesta. Vuoden vaihteessa 2012-2013 ja alkuvuonna 2013 on keskusteltu voimakkaasti Suomen meriteollisuuden tilasta. Vastuu meriteollisuuden kehittämisestä on yhtäältä työ- ja elinkeinoministeriössä, jossa ei ole kuitenkaan tiettävästi ollut edes teemaan nimettyä ja asiaan pelkästään keskittyvää kokopäiväistä asiantuntijaa puhumattakaan ryhmästä tai osastosta19. Meriteollisuuden asiat hajaantuvat useisiin eri ministeriöihin. Merenkulku ja siihen liittyvä teollisuus ja palvelut on Suomen kannalta kuitenkin erittäin tärkeitä muun muassa sen vuoksi, että Suomi on täysin riippuvainen merenkulusta ja ulkomaankaupasta. Tämän vuoksi meriteollisuuden asemaa olisi syytä vahvistaa – jos ei välittömästi meriministeriöllä, mikä malli on käytännössä muun muassa Tanskassa tai Singaporessa – niin muutoin merkittävästi koordinointivastuuta teemassa antamalla. Tosin epäilijöiden mielestä vasta meriministeriö voisi antaa merenkululle ja meriteollisuudelle sen vaatiman huomion.”

Taulukko 38

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet, 2. Koulutusmateriaalit, 5. Menetelmät & Konseptit, PP-esitykset Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s