Intressiryhmittäiset tulokset, AMT-ennakoinnin Delfoi-paneelin 2. kierros

Asiantuntijatiedoen käytössä suurimpia haasteita on ymmärtää asiantuntijan intressin vaikutus hänen mielipiteeseensä ja ottaa se huomioon analyysissä ja johtopäätöksissä.  Myös riippumaton näkökulma on mahdollinen ja tarpeellinen näkökulma, mutta se on usein harvinaisempi näkökulma, kun nopeasti katsottuna näyttäisi – sitä harvemmin löytyy ainakaan julkisen sektorin palveluksessa vahvasti olevalta tai suuryrityksen edustajalta. Myös esimerkiksi tutkija voi alkaa puhumaan tietyn asian tärkeydestä, kun tutkimusrahoituksen painopisteet sitä edellyttävät rahoituksen saamiseksi.

Arktisen meriteknologian ennakointihankkeen Delfoi-paneelin 2. haastattelukierroksen tulokset on ajettu kahdessa intressiryhmässä ulos ja tuloksia on hyödynnetty loppuraportin analyysissä etenkin jatkotoimenpidesuosituksia tarkasteltaessa. Joitakin suositusten painotuseroja on havaittu yritys- ja julkislähtöisten arktisen meriteknologian asiantuntijoiden välillä, jotka tulokset raportoidaan loppuraportissa (luonnos on tarkoitus tuoda tälle sivustolle ennen sen viimeistelyä mahdollisia kommentteja varten). Löydät intressiryhmittäiset raportit alla olevista linkeistä tai klikkaamalla raporttien kansikuvaa.

Yritykset ja yrityslähtöiset toimijat:

AMT-Delfoi, 2. krs, YRITYSLÄHTÖISET OSA-PANEELI,  27.11.2012

Julkislähtöiset toimijat:

AMT-Delfoi, 2. krs, JULKISLÄHTÖISET OSA-PANEELI,  27.11.2012

Koko paneelin raportin (sisältää myös panelistien nimet) löydät tästä (päivitämme raportin kohta, tuomme osallistujaluettelon mukaan):

http://amtuusimaa.net/2012/11/13/yhteenveto-delfoi-paneelin-2-kierros/

Intressiryhmittäiset raportit löytyvät myös klikkaamalla niiden kansikuvaa:

http://amtuusimaa.net/2012/11/13/yhteenveto-delfoi-paneelin-2-kierros/

Yrityslähtöiset toimijat -osapaneelin raportti, Delfoi 2. krs.

.

.

.

Yrityslähtöiset toimijat -osapaneelin raportti, Delfoi 2. krs.

Julkislähtöiset toimijat -osapaneelin raportti, Delfoi 2. krs.

Tutkittavaa ilmiötä katsotaan tiedostaen tai tiedostamatta intressien näkökulmasta tutkittavaan ilmiöön. Jossakin tapauksessa asiantuntija voi olla myös riippumaton. Perusmittarina voidaan käyttää sitä, että onko asiantuntijan toimeentulo riippuvainen ilmiöstä merkittävästi. Jos ilmiö, kuten arktinen meriteknologia, muodostaa merkittävän osan asiantuntijan toimeentulosta, hänellä voidaan katsoa olevan voimakas intressi ilmiöön. Tästä seuraa, että hän pyrkii vastaamaan oman tai taustaorganisaationsa edun näkökulmasta. Toisaalta on muistettava, että todellista asiantuntemusta ja markkinatietoa saattaa edustaa juuri taho, joka on voimakkaasti riippuvainen ilmiöstä. Tekijä ainakin on valmis antamaan painoarvoa erityisesti yritysten näkemyksille valintatilanteessa.

Lähtökohtaolettamus on, että jokaisella toimijalla on taipumus suojella omaa asemaa. Julkisen toimijan osalta se tarkoittaa myös sitä, että oma tehtävä halutaan perustella ja asema säilyttää. Toisaalta julkisten toimijoiden voidaan katsoa ajattelevan asiaa myös verotulojen kautta siten, että esimerkiksi nykyiset suuret veronmaksajayritykset saavat enemmän huomiota kuin uudet ja nousevat, vaikka ns. trendit vaikuttaisivat uusia aloja nostavasti ja joitakin vanhoja teemoja laskevasti.

Riippumattomana voidaan pitää toimijaa, joka edustaa todellista asiantuntemusta ilmiöön, mutta ei ole taloudellisesti siitä riippuvainen. Olisi suositeltavaa, että Delfoi-tutkimuksissa tuloksia tarkasteltaisiin vähintään kahden, mieluummin kolmen em. ryhmän näkökulmasta tavanomaisen kaikki yhdessä paneelin sijaan.

Arktisen meriteknologian ennakointihankkeen tulokset on nyt ajettu kahdessa intressiryhmässä: Yritykset ja yrityslähtöiset toimijat sekä Julkislähtöiset toimijat. Molempiin ryhmiin kuuluu kutakuinkin saman verran eli noin puolet  panelisteista. Tulokset on analysoitu loppuraporttiin kahdessa ryhmässä etenkin tärkeimpien kehittämishankeaihioiden osalta ja joitakin eroja on havaittu, mitä voidaan selittää em. perusteella.

Karkeana jakoperusteena ryhmiin on ollut se, että jos henkilön on oletettu saavansa ”palkkansa” yksityissektorilta tai yrityksestä, hänet on sijoitettu Yrityslähtöiset toimijat ryhmään, jos henkilön on oletettu saavansa palkkansa tai toimeentulonsa verotulojen kautta, hänet on sijoitettu Julkislähtöiset toimijat ryhmään. Ns. riippumattomat on sijoitettu Julkislähtöiset toimijat ryhmään.

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet, 2. Koulutusmateriaalit, PP-esitykset, 3. Julkaisut ja raportit, 5. Menetelmät & Konseptit Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s