AMT-YHTEENVETO, Delfoi-paneelin 2. kierros

Arktisen meriteknologian ennakointihankkeen Delfoi-paneelin 2. kierroksen alustava yhteenveto (12.11.2012, 162 s) on valmistunut. Tärkeimmiksi kehittämishankeaihioiksi koko paneeli priorisoi mm. seuraavat ”haluamansa ja mahdollisena pitämänsä arktisen meriteknologian tulevaisuudenkuvan” toteuttamiseksi. Yhteensä testattiin 49 aloitetta:

1. Telakoiden tuottavuuden nostaminen, 2. Offshore-puolen koulutuksen lisääminen, 3. Kylmässä/arktisessa toimivien materiaalien (ml. rakenteiden) kehittämisohjelma, 4. Projektiosaamisen vahvistaminen, 5. Arktisen meriteknologian jäämallilaboratorio suureksi ja kansainväliseksi, 6. Jäämanagement- ja jäissäkulkemisen simulaattoritoiminnan kehittäminen, 7. Arktisen meriteknologian visuaalinen tuominen Suomen vienninedistämismateriaaleihin ja foorumeihin esim. Finpron, työ- ja elinkeinoministeriön ja ulkoasiainministeriön toimesta, kuten 1990-luvun alussa tuotiin risteilyalukset.

AMT-Delfoi 2. hst-kierros, Alustava yhteenveto 12.11.2012

AMT-Delfoi 2. hst-kierros, Alustava yhteenveto 12.11.2012, 162 s. Raportti aukeaa klikkaamalla kuvaa.

(…hankeaihiot 8-9 on yhdistettävissä aihioon 6. teeman alle…) 10. Työnjohtotason / teknikkotason koulutuksen kuntoon saattaminen alan yritysten tarpeisiin (esim. telakat, laivansuunnitteluyritykset ym.), 11. Pietarin uuden Kronstadin alueelle tulevan arktisen meriteknologian telakan  ja siihen liittyvän teollisuuspuiston konseptin luominen ja edistäminen suomalaisten yritysten näkökulmasta, 12. AMT-tekijöiden, tutkijoiden ja lopputuotteen käyttäjien yhteisten foorumien ja vuorovaikutuskäytäntöjen kehittäminen, 13. Alan keksintöjen ja keksijöiden esille nostaminen ja keksintöjen tukeminen, 14. Meriteollisuuden ja kaivosteollisuuden yhteisten mahdollisuuksien hakeminen (esim. ympäristönsuojeluteknologiassa, vaikkapa ympäristöntilan mittaus- ja seurantajärjestelmät).

Em. ja muissa kärkeen nousseiden hankkeiden edistämisessä hyvät neuvot ovat edelleen tarpeen – esim. mikä on em. aloitteiden tarkempi sisältö, ketkä ovat kumppanit ja ketkä rahoittajat,  miten varmistetaan asioiden edistyminen? Voitte vielä tuoda kommenttejanne esille alla olevan kyselyn linkin III kautta tai voitte kommentoida tällä sivustolla julkisemmin näitä ja muita raportissa korostuneita teemoja. Kommenteilla on nyt käyttöä loppuraportoinnin yhteydessä.

Kierrokselle osallistuneiden panelistien nimet julkistetaan myöhemmin, mutta tietoja ja vastauksia ei voi suoraan yhdistää personaan. (Delfoi-menetelmän tärkeimmät periaatteet ovat anonyymisyys, iteratiiviset haastattelukierrokset  ja palautteen antaminen kierrosten välissä.)

Raportin sisältö (linkit I-III johtavat kyselyyn, kysely on auki ja myöhemmin kertyneitä vastauksia hyödynnetään soveltuvin osin, vastaaminen aiemmin lähetetyillä tunnuksilla – tekninen tuki yrjo.myllyla@rdmarketinfo.net tai tuomas.hyvonen@gmail.com).

Arktisen meriteknologian ennakointi

HAASTATTELUN TEEMAT

I TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOKSET VUOTEEN 2030

Maailma jossa elämme 2030

1. Visio ja ulkoiset muutostrendit

2. Yhteistyötrendit Itämeren alueella

3. Heikot signaalit ja villit kortit

4. SWOT -strategiat

II MERITEKNOLOGIAN KEHITTÄMINEN UUDELLAMAALLA JA MUUALLA SUOMESSA

Keskeiset kehittämisen painopistealueet

5. Arktisen meriteknologian käsite

Vertikaaliset teemat – yksittäisiä verkostoja tukevat

6. Kärkituotteet ja palvelut, Bostonin tuoteportfolioanalyysi

Horisontaaliset teemat – kaikkia verkostoja tukevat

7. Koulutus- ja innovaatioympäristön kehittäminen

8. Kansainvälistymisen haasteet ja miniklusterit

III KESKEISET KEHITTÄMISHANKEAHIOT

Keskeiset kehittämishankkeet 1-5 vuoden aikajänteellä

IV TULOSTEN TOIMEENPANO JA VIESTINTÄ

V VAPAAMUOTOISET KOMMENTIT JA MUUT KEHITTÄMISSUOSITUKSET

***

Korkean prioriteetin saaneet hankeaihioit kohtaavat ehkä vähiten ”resistanssia”. Silti joissakin tapauksessa vähän kannatusta saanut tai vastausten polarisaatiota aiheuttanut hanke-esitys voi olla hyvin perusteltu ja sellaiset esittäjät saattavat olla ”soihdun kantaja”, aikaansa edellä, masentua ei siis saa, vaikka idea ei noussut kärkikoriin. Sen esittäjä voi olla muita enemmän perillä asioiden tilasta hanke-esitykseen liittyen. Yksi kriteeri olisikin pyrkiä ottamaan lopulliseen kärkikoriin jokin ristiriitainen hanke-esitys kannatusarvionsa perusteella, ja perustella valintaa mm. hyvillä perusteluilla ja innovaatioiden tarpeella sekä toimintaympäristön muutosanalyysillä.

Toteutuneen paneelin koostumuksen ja vastaajaryhmittäistä analyysiä ja tulosten vertailua ei ole vielä tehty. Tuloksiin on suhtautuduttava senkin vuoksi varauksella. Tulokset eivät ole välttämättä AMT-hankkeen loppuraportin mukaiset tärkeimmät suositukset, jossa arviointikriteerinä saattaa olla joiltain osin esim. välittömät ja nopeat työllisyysvaikutukset tai  muut määriteltävät kriteerit. Myös muiden ennakointiprosessin yhteenvetoraporttien tulokset huomioidaan.  Kärkijoukossa on nyt lähes samalla painoarvolla monta muutakin hankealoitetta, jotka selviävät raportista. Osa hankealoitteista on sukua toisilleen ja ne voidaan luontevasti yhdistää.

Kierroksella oli kolme varsinaista vastausosiota. Osioon I osallistui 31, Osioon II 25 ja Osioon III 30 vastaajaa 12.11. yhteenvetoraportin laadintaan mennessä.  162 sivusen yhteenvetoraportin sisältö on kuvattu alla. Raportin alkuun on luotu yhteenvetotaulukko osion III perusteella. Taulukkoon on koottu  49 arvioitua hankeaihioita priorisoituna paneelin toimesta pääteemoittain sekä poimittu 14 eniten kannatusta saanutta hankeaihioita taulukon alkuun. Priorisointi kuvaa sitä, että miten panelistien osioissa I ja II hahmottama tulevaisuus toteutuisi parhaiten. Taulukko voi sisältää kopiointi- tms. virheitä.

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet, 2. Koulutusmateriaalit, PP-esitykset, 3. Julkaisut ja raportit, 4. Pohjoinen ulottuvuus ja Koillisväylä -artikkeleita, 5. Menetelmät & Konseptit Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s