TIETOISKU 1/2012: Ympäristönsuojeluklusteri arktisen meriteknologian tähti vuonna 2030

ARKTISEN MERITEKNOLOGIAN ENNAKOINTI

TIETOISKU 1 / 2012, Delfoi-paneelin 1. haastattelukierros:

Tähtiä ovat myös ilmatiede, sääosaaminen, mittaus- ja seurantajärjestelmät

Tietoisku 1 / 2012

Tietoisku 1 / 2012

Arktisen meriteknologian ennakointihankkeen alustavien asiantuntiojahaastatteluihin perustuvien tulosten mukaan vuonna 2030 ns. tähtituotteita/-klustereita – volyymi työpaikoilla tai liikevaihdolla mitattuna on suurta ja kasvunopeus on suuri – ovat  Ympäristönsuojeluteknologia  ja  Ilmatiede, sää, mittaus- ja seurantajärjestelmät.

Auringon nousun aloja, kysymysmerkkejä – eli nopeasti kasvavia, mutta edelliseen verrattuna volyymiltaan vaatimattomampia – ovat selvimmin Tutkimus- ja poraustoiminta,  Merenalainen rakentaminen sekä  Turvallisuus- ja pelastustoiminta.

Lypsylehminä eli kassavirran lähteinä arktisen meriteknologian klusterissa nähdään selvimmin Laivanrakentaminen. Myös Kuljetus- ja logistiikkajärjestelmillä on vahvaa lypsylehmän roolia.

Analyysi tarkoittaa mm., että tähtiklustereiden kehittyminen on varmistettava satsaamalla nyt niiden edellytyksiin, kuten kehitystä tukeviin pitkäjänteisiin tutkimus- ja kehittämisohjelmiin ja tutkimusympäristöjen luomiseen sekä koulutukseen. Tähtituotteet ja auringon nousun alat voivat kasvusta johtuen ajattelumallin mukaan tarvita vielä investointeja ulkopuolelta, eikä niiden varaan voida rakentaa kassavirtaa. Tähtiklusterit on saatava aikanaan kassavirtaa tuottaviksi lypsylehmiksi.

Lypsylehmänä koetusta laivanrakentamisessa arktisen alueen mahdollisuudet huomioiden Uudellamaalla pitäisi erityisesti panostaa seuraaviin alustyyppeihin (etenkin työllisyysnäkökulmaa painottaen): Tutkimusalukset, Jäänmurtajat, Huoltoalukset, Jäämanagement-alukset, Öljyntorjunta-alukset,  Pelastusalukset ja Hybridi-/monitoimialukset.

Avaa koko tietoisku (4 s) tästä.

***

Ks. myös

Delfoi-paneelin 1. haastattelukierroksen

Yhteenveto

Yhteenvetoraportti

***

Mikä on Boston Consulting Groupin kehittämä tuoteportofolioanalyysi? (Mitä ovat kysymysmerkit /auringon nousun alat, tähdet, lypsylehmät ja lemmikit?)

Mikä on klusteri?

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet, 2. Koulutusmateriaalit, PP-esitykset, 3. Julkaisut ja raportit Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: TIETOISKU 1/2012: Ympäristönsuojeluklusteri arktisen meriteknologian tähti vuonna 2030

 1. Esko Pöntynen kirjoittaa 3.10.2012 lähettämässään 17.6.2012 päiväämässään artikkelissaan ”Nokian henkilöstön työllistäminen tarjoaa nahdollisuuksia kehitää uusia tuotteita ja palveluja”:

  ”Robotit voivat työkennellä kuumissa ja kylmissä olosuhteissa, konenäkönsä ansiosta myös pimeässä ja merten pohjassa suuren vedenpaineen alaisena. Ne eivät tarvitse ilmaa ja voivat työskennellä myös myrkyllisissä olosuhteissa.

  Robottien käytettäessä voidaan ottaa suuria riskejä, joita ei voida ottaa ihmistyövoimalla ja näin voidaan tehdä aivan uudenlaisia töitä. Robotit voisivat työskennellä ympärivuorokauden ja viikonloput, jolloin niiden työaika voisi olla 168 tuntia viikossa kun se ihmistyövoimalla on 40 tuntia.
  Robottien käyttö tuottaisi suuria summia, joita voitaisiin käyttää peruspalkan maksamiseen kaikille ihmisille.

  Robottien ja moninaisen automatiikan kehittämisen on tulevaisuuden ala, jolle olisi käyttöä erilaisissa soveltamiskohteissa loputtomiin myös tulevaisuudessa.

  Automatiikan ja robottien kehittämisessä ollaan uusilla tekniikan alueilla.
  Silloin kehittämistyössä syntyisi paljon sellaisia ratkaisuja, joka olisi patentoitavissa tai muulla tavoin suojattavissa. Patentti on itse asiassa monopoli, jolla estetään kilpailu, jolloin tuote tai palvelu voidaan hinnoitella niin korkeaksi kuin mitä markkinat ovat valmiita siitä maksamaan. Suurempi patentoitavuus mahdollisuus kiinnostaa varmaan myös sijoittajia, mikä helpottaisi kehitystyön rahoituksen hankkimista myös heiltä. Patentti voidaan myös myydä oman markkina-alueen ulkopuolelle, mikä lisää patentista saatua hyötyä.”

  Tekstiotteen toi pyynnöstä YM

  • yrjomyllyla sanoo:

   Kiitos Esko tärkeän asian esille nostamisesta. Asia ansaitsee keskusteluagendalle oton perusteellisempaa keskustelua varten. Asia on tullut esille mm. jo tehdyissä haastatteluissa, mutta sitä ei ole asetettu yhteiseen keskusteluun pääteemaksi vielä kovin vahvasti. Kirjoituksesi kautta asia nousi nyt muidenkin arvioitavaksi.

   Näkisin, että tämä robotiikan hyödyntäminen arktisessa toiminnassa on yksi ”Arktisen kuljetus-, energia- ja ympäristöteknologian” osa-alue. Jo yksistään offshore-puolen tarpeista lähtevä robotiikan kehittämisohjelma arktisen teeman alla vaikuttaisi olevan erittäin perusteltua. Mm. seuraava tuore kirjoitus perustelee haastattelutietojen lisäksi asiaa:

   Kauppalehden Optio-lehdessa 11.10.2012 todetaan mm. seuraavasti (s. 34): ”Klassinen laivanrakennus on hiipumassa koko Euroopasta, kun yhdessäkään vanhassa telakkamaassa ei ole osattu etsiä uusia tuotteita”, Niini hahmottaa tilannetta ja
   muistutmuistuttaa, että Suomella olisi ollut mahdollisuus ottaa maailmanjohtajuus jäänmurtajien ohella myös vedenalaisessa off shore -tuotannossa, sukelluslaitteissa ja niiden asennus- ja huoltaluksissa. Niin hyvää osaamisemme silläkin sektorilla oli.

   ”Dilemma on sekin, että meillä on edelleen arktista teknologiaa ja osaamista. Sitä on jäänyt meille Neuvostoliiton kaupasta, Wärtsilän murtajista, tutkimusaluksista, öljynporauslautoista, off shore -alihankinnoista, YIT:n ja EKE:n kaasuputkikylistä, Nesteen ja IVO:n osaamisesta sekä Akerinkin taitamisesta.”

   Niini uskoo itse, että juuri off shore -rakentaminen voisi sopia Suomelle. Hän nostaa alan esimerkiksi turkulaislähtöisen Konepaja Häkkinen -konsernin, joka on mukana juuri vedenalaisten tuotantolaitteiden valmistuksessa.

   (KL Option lainaus loppui.)

   AMT-ennakointihankkeemme Delfoi-paneelin 1. haastattelukierroksen tulosten perusteella tärkeälle sijalla nousi ”Arktinen tutkimusohjelma, joka yhdistää Uudenmaan (lue tarvittaessa Suomen) alueen tutkimus- ja koululaitoksia” (esim. Tietoisku 1/2012 tällä sivustolla). Voisi ajatella, että tämä robotiikka arktisessa offshoressa on yksi keskeinen teema, joka voisi olla tämän ohjelman sisältöä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s