”Arktisen meriteknologian tähtituotteet, nousevat alat ja lypsylehmät vuonna 2030”

”Arktisen meriteknologian tähtituotteet, nousevat alat ja lypsylehmät vuonna 2030”.

Yksi tärkeimmistä RD Aluekehityksen suosittamista ja sen konseptissa usein mukana olevista analyysivälineistä on Boston Consulting Groupin tuoteportfolioanalyysi, joka on Aluekehityksen sovelluksissa yhdistetty Delfoi-metodiin jo vuodesta 2000. Suomi, sen alueet, toimialat ja klusterit sekä yksittäiset yritykset voivat menestyä kestävästi soveltamalla aika ajoin mainittua BCG-analyysivälinettä RD Delfoilla:

Uudenmaan ELY-keskuksen tilaaman Arktisen meriteknologian ennakointihankkeen Delfoi-paneelin 1. haastattelukierroksen väliyhteenveto 28.6.2012 perusteella:

”Tulosten mukaan arktisen meriteknologian tähtituotteita vuonna 2030 Uudellammalla on Ympäristönsuojeluteknologia  ja  Ilmatiede, sää, mittaus- ja seurantajärjestelmät– tämä edellyttää näiden kehittymisen edellytysten varmistamista.”

Arctechin telakka 7.8.2012

Arctechin telakka 6.8.2012. Kuva: YMy.

Tulosten (päivitetty 20.8.2012) mukaan vuonna 2030 ns. tähtituotteita/-klustereita   Ympäristönsuojeluteknologia  ja  Ilmatiede, sää, mittaus- ja seurantajärjestelmät (yli 50 % kysymykseen vastanneiden mielestä).  Auringon nousun aloja, kysymysmerkkejä, ovat selvimmin Tutkimus- ja poraustoiminta,  Merenalainen rakentaminen sekä  Turvallisuus- ja pelastustoiminta (yli 50 % kysymykseen vast.). Lypsylehmänä nähdään selvimmin Laivanrakentaminen (yli 50 %:n vastanneista mielestä). Myös Kuljetus- ja logistiikkajärjestelmilläon vahvaa lypsylehmän roolia.

Laivanrakentamisessa arktisen alueen mahdollisuudet huomioiden Uudellammaalla pitäisi erityisesti panostaa seuraaviin alustyyppeihin (etenkin työllisyysnäkökulmaa painottaen): Tutkimusalukset, Jäänmurtajat, Huoltoalukset, Jäämanagement-alukset, Öljyntorjunta-alukset,  Pelastusalukset ja Hybridi-/monitoimialukset.

***

”Jatkotoimena kannatettiin mm. Arktista tutkimusohjelmaa, joka yhdistää Uudenmaan alueen tutkimus – ja koululaitoksia, Öljyn kylmässä käyttäytymisen tutkimusta niin öljyonnettomuuksia kuin öljylogistiikkaa sekä koneiden ja laitteiden kehittämistä ajatellen. Kansainväliset arktisen osaamisen innovaatio- ja koulutuspäivät ja huippukurssi nähtiin tärkeänä, mm. koska johtavaa kouluttajaa ei alalla maailmassa ole. Työnjohtotason koulutusta ja kokonaisuuden optitoimintia yksittäisen henkilön osasuorituksen optioiminnin lisäksi etenkin tuotannossa pidettiin tärkeänä. Tämä asettaa haasteita mm. ELY:n käytännöille. Strategisten ”pelureiden” tunnistamista pidettiin melko tärkeänä Uudenmaan kannalta. Venäjä oli tämän hetkisistä vientimaista useimmin mainittu, vuoden 2017 tilanteessa myös. Yksi esitetty ajatus oli, että suomalaisten yritysten tulisi mennä ”Suomi sateenvarjon” alla ja osastolla messuille ja tapahtumiin. Suuria öljy- ja kaasualan messuja Venäjällä (Moskova+Pietari), Aasiassa, Pohjois-Amerikassa (USA+Kanada) pidettiin tärkeänä. Ehdotettiin, että analaogiaa voisi hakea Cleantech-klusterista Arktiseen klusteriin.”  Tulokset ovat alustavia ja niitä tarkennetaan prosessin jatkovaiheissa.

Lue Arktisen meriteknologian ennakointihankkeen Delfoi-paneelin 1. haastattelukierroksen väliyhteenvedon koko tiivistelmä.

Ks.  myös artikkeli ”Mikä on Bostonin tuoteportfolioanalyysi?”

(Voit tiedustella salasanaa linkkiin RD Aluekehitys Oy:stä.)

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s