Arktisen meriteknologian TULEVAISUUSVERSTAS 11.10.2012 Helsingissä

AMT tulevaisuusverstas, alustava ohjelma

AMT tulevaisuusverstas, alustava ohjelma

Arktisen meriteknologian tulevaisuusverstas pidetään 11.10.2012 Helsingissä Arctechin telakalla.

Ohjelma tarkennetaan verstaan 30.8.2012 suunnittelukokouksen perusteella.

(Seuraavasta linkistä löydät päivitetyn kutsun ja ohjelman. http://amtuusimaa.net/2012/09/04/tulevaisuusverstas-11-10-2012/)

Tulevaisuusverstas on osa Arktisen meriteknologian ennakointi -hanketta, jota rahoittaa Uudeemaan ELY-keskus Osaamisen ennakoinnilla kasvua ESR-projektista.

Tulevaisuusverstas on osallistujille maksuton.

Tiedustelut ja alustavat ilmottautumiset: yrjo.myllyla@rdmarketinfo.net (tai muille ohjelmassa mainituille järjestäjiä edustaville henkilöille).

TULEVAISUUSVERSTAAN TAVOITTEET

Tulevaisuusverstaan tavoite mm. rahoituksen myöntäjän näkökulmasta on edistää hankkeen tavoitteita, jotka ovat mm.

  1. Arktisen meriteknologian käsitteen määrittely,
  2. Ns. miniklustereiden tunnistaminen mm. kansainvälistymistoimien kohdentamiseksi ja
  3. Koulutustarpeiden tunnistaminen.
  4. Muidea innovaatioympäristön kehittämistarpeiden tunnistaminen ja viestin välittäminen valtion ja muiden toimijoiden suuntaan.

Katso lähtökohtatavoitteet tarkemmin ELY-keskuksen tiedotteesta: http://www.ely-keskus.fi/fi/uutiset/uutiset_alueilta/Sivut/Meriteollisuudenennakointihankekaynnistetty.aspx

Hankkeessa tarkastellaan pääsääntöisesti toivottua ja mahdollista tulevaisuutta vuoteen 2030, toimenpiteitä halutun ja mahdollisen tulevaisuuden toteuttamiseksi mietitään pääsääntöisesti lyhyemmällä 1-5 vuoden jaksolla. Tulevaisuusverstaassa lähtökohta on alustavasti sama, lopullinen aikajännetavoite määritellään verstaalle myöhemmin.

VAIKUTA TULEVAISUUSVERSTAAN SISÄLTÖÖN

Keskeistä tulevaisuusverstaassa on pienryhmätyöskentely annettujen teemojen perusteella. Voit vaikuttaa valittavien teemojen valintaan

a) vastaamalla myönteisesti pyyntöön osallistua Delfoi-paneelin haastattelukierroksille ennen verstasta, koska tärkein lähtökohta teemoittelulle on Delfoi-prosessin tulokset.

b) voitte olla aloitteellisia muutoin verstaassa käsiteltävistä aiheista, toimittakaa ajatuksenne tällöin hyvissä ajoin ennen 30.8. allekirjoittaneelle.

d) voitte esittää ilmottautumisen yhteydessä omia verkottumistoiveita. Toiveet voidaan huomioida tilaisuuden viestinnän kohdentamisessa ja pienryhmiä verstaaseen muodostettaessa.

TULEVAISUUSVERSTASMETODI

Tulevaisuusverstasmetodi on yksi tulevaisuudentutkimuksen ja ennakoinnin työkalu, jolla on omat vahvuutensa (mm. osallistumisen kokemus, ryhmädynamiikan hyödyntäminen ideoiden tuottamiseksi, todellinen verkottamisen mahdollisuus). Yhdessä Delfoi-menetelmän kanssa ammattimaisesti molempia soveltaen, muodostetaan merkittävä ympäristö ja välineistö mahdollisen ja halutun tulevaisuuden ja sen vaatimien toimenpiteiden.  Lisätietoja menetelmistä ohjelmaluonnoksen liitteen kirjallisuuskatsauksessa.

Tulevaisuusverstas on osa arktisen meriteknologian ennakointiprosessia, joka prosessi on kuvattu tarkemmin mm. hankkeen viestintäsuunnitelmassa.

Tulevaisuusverstastyöskentelyssä osallistujat jakaantuvat noin 6 hengen ryhmiin. Kullekin ryhmälle annetaan teema. Ryhmät työskentelevat noin kolme tuntia kolmivaiheisesti siten, että ensin annetun teeman ympärillä käydään ideariihi ja kirjataan kaikki ajatukset ”fläpille”. Toisessa vaiheessa valitaan esille nousseista ideoista yksi ryhmän äänestyspäätöksen perusteella jatkojalostettavaksi. Jatkojalostettavan idean ympärillä pidetään edelleen ideariihi. Kolmannessa vaiheessa syntyneen tuotoksen pohjalta ryhmä kiteyttää vision ja sen toteuttamisen vaatimat toimenpiteet.

Verstasosuuden on lupautunut vetämään Olli Hietanen, joka työskentelee kehittämisjohtajana Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa ja pysyvänän asiantuntijana eduskunnan tulevaisuusvaliokunnassa. Olii Hietanen on kokenut tulevaisuusverstasmetodin käyttäjä ja hän on myös kehittänyt metodia

MUITA VERSTASMETODI-SOVELLUKSIA

Tällä hetkellä tulevaisuusverstasta käytetään mm. hallituksen tulevaisuuspoliittisessa selonteossa ja osin metodin kautta on valittu jatkotyöstettäksi 6 teemaa, joista yksi on ”Pohjoisen uusi maantiede”. AMT-hankkeen Delfoi-manager  Yrjö Myllylä osallistui po. prosessin tulevaisuusverstaaseen Finlandia-talolla 27.3. Suomen Akatemian, Tekesin ja Sitran järjestämässä prosessissa, johon osallistui yhteensä 140 asiantuntijaa.

Lisätietoja verstaasta

Yrjö Myllylä, Arktisen meriteknologian ennakointihankkeen Delfoi-manager, hankkeen käytännön toteutuksesta vastaava

p. 0500-450 578

sp. yrjo.myllyla@rdmarketinfo.net,

Lisätietoja antavat myös muut ohjelmassa mainitut henkilöt, kuten

Riikka Linna, Viestintä, Arctech Helsinki Shipyard Oy

sp. riikka.linna@arctech.fi

Sasu Pajala, projektipäällikkö, Uudenmaan ELY-keskus

sp. sasu.pajala@ely-keskus.fi.

Advertisement
Kategoria(t): 1. Tiedotteet, 2. Koulutusmateriaalit, PP-esitykset Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s